wat me bezig houdt

In de schaduw van de bomen

Dit mooie en inspirerende schilderij van de in Heerlen geboren kunstenares Mariëlle Soons hing al jaren bij ons in huis. Het heet: In de schaduw van de bomen. Toen ik mijn praktijk aan huis in Lamswaarde begon is het schilderij met me mee verhuisd. Daar is het een onlosmakend deel van de ruimte is geworden.
Toen ik een afbeelding zocht voor deze website die niet alleen sprekend is, maar ook iets verheldert over mij en mijn werk lag de keuze zó voor de hand dat ik het eerst over het hoofd zag.

Ik ben erg blij met dit schilderij en het siert nu ook de website.

Het schilderij is in 2001 geschilderd. Het is olieverf op doek en is 120 x 180 cm groot. Mariëlle Soons is verbonden aan Galerie Annette De Keyser in Antwerpen.

Yurt in Klein Zundert.                                                         11 maart 2022

Noord Brabant, via www.natuurhuisje.nl.

Een grote yurt voor 5 personen een kennismaking dit keer voor mij alleen, en voor één nacht. Maar ik kom terug!

Heerlijk geslapen, in mijn slaapzak terwijl het zachtjes regent op de yurt. Zelf meebrengen: matras en slaapzak. Des te beter want onder mijn eigen lakens slaap ik het best. In het midden een kleine houtkachel. Aangemaakt door gastvrouw en nicht Ankica. De stilte, het knetterende vuur, de kaarsen in de ronde binnenruimte van de yurt, nodigen uit om te mijmeren, om de dingen die geweest zijn te laten passeren. Tot een prettige vermoeidheid mij er aan herinnert dat er morgen weer een nieuwe dag is. En ik tevreden in mijn slaapzak kruip.
..................................................................................................................................

Wie ben ik?                                                                           2020

Tsja ik ben eigenlijk altijd bezig. Nooit klaar gelukkig, gevoelig, avontuurlijk, nieuwsgierig, en leergierig. Ik vond het als kind heerlijk op school, leren, spelen, kijken, observeren. Een buitenstaander? Dat zeker. Bij ons thuis gingen dingen anders dan bij mijn vriendinnetjes en bij mijn vriendjes. En ik was anders, dacht ik zelf. Het leven was een groot avontuur, altijd op zoek naar, ja naar wat eigenlijk? Ik heb verschillende studies afgerond, banen en eigen bedrijven gehad. Vooral altijd een sterke behoefte gevoeld om onafhankelijk te zijn. Jong al moeder geworden. Tenslotte van vier prachtige kinderen. Inmiddels ben ik grootmoeder van drie prachtige jongens. 
Naast de kinderen en het huishouden studeerde ik in de avonduren voor leraar, archivaris, intuïtion practitioner, spiritueel- of natuur coach, sjamaan, masseur, reikimaster. Steeds netjes afgerond met een certificaat of diploma. Nu zie ik dat wat ik deed mij alles heeft gebracht wat mijn hart sneller doet kloppen.

Als kind zocht ik al met lichtheid en humor, én in alle ernst, naar verbinding. Het leven leek één grote puzzel waar ik al vroeg stukje bij beetje het geheel van bij elkaar probeerde te leggen. Nu ik weet wat ik te bieden heb, voelt het alsof ik mijn bestemming heb gevonden. Dienstbaar zijn is een van mijn kwaliteiten. Door contact te maken kan ik al mijn vaardigheden en talenten doorgeven aan anderen. Ik heb een praktijkruimte in Lamswaarde (vlakbij Hulst) en ik werk regelmatig in Middelburg, waar je met mij kunt afspreken. Mijn bedrijf heet De Reizende Reader omdat ik de reis in mezelf de wereld inbreng en doorgeef wat ik geleerd heb.

 ……………………………………………………………………………………………………

In de zomer van 2020 werd ik uitgenodigd door een lieve vriendin, de Sjamane Simone van de Heuvel, om met haar naar Frankrijk te reizen. Zij organiseert er elk jaar een Vision Quest.
Simone zorgde samen met Ad Bogaarts en zijn vrouw Willemien van Lith dat wij, een kleine groep, goed voorbereid voor vier dagen en nachten alleen in een groot kastanjebos konden zijn.
Met een zeil, een matje, een slaapzak, pen en papier, kreeg ik een mooie plek bij een boom aangewezen. Aan de rand van het bos, tegen een verlaten appelboomgaard aan. Met voor elke dag en nacht een opdracht. En liters water. Geen eten. 
Eigenlijk voelde het goed tussen die oude bomen. Ik voelde me niet alleen. Dat was ik ook niet. Een groot hert kwam regelmatig langs, en als het donker werd scharrelde er een everzwijn rond mijn geïmproviseerde tent. Verder was er een uil in de buurt, die zo nu en dan heel zachtjes opvloog. Andere, kleinere diersoorten lieten zich soms zien of alleen van zich horen. Er was alle tijd, stilte en rust. Fantastisch. Wanneer ben je zo lang alleen? En kun je ongestoord zijn, zitten, rondkijken, schrijven?

Tijdens deze vier dagen werd ik uitgenodigd om in het diepst van mijn wezen te kijken. Wat wilde ik nog? Wat wilde ik niet meer? Ik had al zoveel gedaan. Terugkijkend was het vooral een mooie gelegenheid om dingen te aanschouwen. Om te voelen wat werkelijk belangrijk is. Maar ook om afscheid te nemen van dingen. 

Ik werk met energie. Ben me bewust dat alles energie ís. Ik kan het (aan)voelen, lezen, zien en soms zelfs ruiken. Ik leerde ermee omgaan. Nu is het een trouwe vriend, waarmee het goed samenwerken is.

Dat werd me duidelijk in het Kastanjebos in Frankrijk. Er ging als het ware een knop om die nooit meer uit hoeft. Met heel mijn hart en ziel heb ik daar besloten, ruimte gemaakt, is daar de kiem gelegd voor wat nu, vandaag de dag mijn werk is, ik gaf mezelf de werknaam, zoals er ook werktitels bestaan: De Reizende Reader.